Blog

MEDIÁLNÍ KVÍZ: JE DRAŽŠÍ pronajmout si BYT NEBO BILLBOARD?

2. 10. 2022, 9:00

Cílem mediálního kvízu je podívat se na problematiku plánování médií z netradičních úhlů pohledu a přiblížit ji tak i lidem mimo tuto branži.

Co je dražší, pronajmout si byt nebo billboard?

Měsíční pronájem bytu v Praze se v roce 2022 pohybuje kolem 400,- Kč za metr čtvereční.

Billboard o rozměru 238 x 504 cm si na měsíc můžeme pronajmout za cca tři až dvanáct tisíc korun, podle jeho kvality, výše celkového rozpočtu na kampaň, ročního období a režimu nákupu. Pro zjednodušení počítejme s průměrnou částkou 7.500,- Kč.

Při velikosti billboardu 12 metrů čtverečních nám cena za metr čtvereční vychází na 625,- Kč. Při dosažení velmi nízké ceny pronájmu za billboard se samozřejmě můžeme dostat u obou srovnávaných položek na obdobné náklady, případně může být cena za metr billboardu i o něco levnější. To ale není pro naše porovnání až tak podstatné.

Za byt 1+1 o rozloze 36 metrů čtverečních tak zaplatíme měsíčně nájem kolem 14.400,- Kč. Za tři billboardy o v součtu stejné ploše zaplatíme cca 22.500,- Kč.

Pronájem billboardu nám tedy vychází dražší než pronájem bytu o stejné velikosti. To se může zdát na první pohled jako překvapivý nepoměr. Jak může být cena pronájmu billboardů tak neúměrně vysoká?!

Vysvětlení je prosté. Při denní frekvenci 10.000 řidičů a chodců kolem jedné plochy nám celkem za měsíc vychází v souhrnu zásah cílové skupiny na 300.000 kontaktů, a to vůbec není málo!

A navíc cena za tisíc kontaktů (CPT) nám v popsaném případě vyjde na 25,- Kč (7.500 : 300), což je pro inzerenty hodně zajímavé číslo.

 

 

Vizuál: AnFas

PETR MAJERIK
media coach