Blog

Jak efektivně na mediální kampaň? Tip č. 38: Rychlejší než F1

17. 10. 2023, 7:00

Na nákup médií obvykle směřuje největší část marketingových rozpočtů reklamních zadavatelů. Kromě optimalizace zásahu a frekvence u naší cílové skupiny nám jde i o dosažení co nejlepšího poměru ceny a výkonu. K tomu nám kromě precizní strategie mohou pomoci i chytré nápady. Někdy i drobnost dokáže přinést přidanou hodnotu navíc v řádu mnoha procent.

Zejména středně velcí a největší reklamní zadavatelé využívají v posledních letech ekonometrické modelování.

Cílem je s využitím dat za předchozí období zjistit, které aktivity (nejen marketingové) jsou pro naplnění firemních obchodních cílů nejvhodnější.

Dále se zabýváme otázkou, jak významný jejich přinos je a jaká je u nich návratnost vložených investic.

Důležité také je, kde se nachází jejich bod zlomu. To znamená, od kdy je výhodnější je pozastavit a nahradit (nebo doplnit) jinými aktivitami.

Velkou výhodou některých ze současných SW řešení v oblasti ekonometrie je jejich transparentnost a rychlost. Výsledky tak na rozdíl od minulosti máme k dispozici v řádu minut a hodin, nikoliv v řádu týdnů a měsíců.

Úspory nebo přidaná hodnota při využití ekonometrického modelování dosahují úrovně 10 až 15 % z rozpočtu.

Modelový příklad:

Zadáním v oblasti obchodních řetězců může být třeba otázka, od jakého počtu tištěných akčních letáků se už nevyplatí jejich náklad navyšovat a bude vhodnější je doplnit jinou aktivitou, například v oblasti online reklamy.

 

Fotografie zachycuje moment těsně před tím, než mě dvojnásobný mistr světa ve Formuli 1 Mika Häkkinen a herec Martin Dejdar požádali o podpis:). 

 

Více informací o ekonometrickém modelování s konkrétní ukázkou najdete zde:

 

(56) OMG Future 2015 - Andreas Hofmeier - YouTube

 

POKUD JSTE DOČETLI AŽ SEM A BAVÍ VÁS MEDIÁLNÍ KVÍZY A TIPY NA EFEKTIVNÍ MEDIÁLNÍ KAMPANĚ, MŮŽETE MĚ POZVAT NA KÁVU, ABYCH PŘI JEJICH VYMÝŠLENÍ A PSANÍ NEUSNUL:):

Petr Majerik is Blog o PLÁNOVÁNÍ MÉDIÍ (buymeacoffee.com)

 

 

PETR MAJERIK
media coach