Blog

Jak efektivně na mediální kampaň? Tip č. 18: Experimentujte s různými mediatypy

19. 10. 2022, 7:07

Na nákup médií obvykle směřuje největší část marketingových rozpočtů reklamních zadavatelů. Kromě optimalizace zásahu a frekvence u naší cílové skupiny nám jde i o dosažení co nejlepšího poměru ceny a výkonu. K tomu nám kromě precizní strategie mohou pomoci i chytré nápady. Někdy i drobnost dokáže přinést přidanou hodnotu navíc v řádu mnoha procent.

Stejně jako dobrý zahradník pečující dlouhodobě o zahradu kombinuje různé typy stromů a průběžně je doplňuje o nové, je ideální i při plánování kampaní využívat různá média a nebát se experimentovat.

 

V uplynulé dekádě, kterou můžeme nazvat jako „zlatou éru digitalizace“, zařadili internetovou reklamu do svých mediálních mixů postupně prakticky všichni reklamní zadavatelé. A v posledních několika letech dokonce vsadila řada inzerentů výhradně na on-line komunikaci.

Ta má řadu výhod. Nízké produkční náklady, i vstupní náklady jsou poměrně smysluplné, je flexibilní, působí na nás audiovizuálně, můžeme precizně cílit na naše cílové skupiny a je dobře měřitelná. Těch výhod je samozřejmě mnohem více.

Výhradní on-line komunikaci mají podle mých zkušeností ve velké oblibě zejména společnosti z oblasti e-commerce, a to hlavně v počátcích svého rozjezdu. Často se jedná o start-upy.

Stejně tak jako se na začátku milénia začínala testovat on-line reklama, je nyní pro subjekty zaměřené jen na ni potřeba se nebát experimentovat a otestovat i ostatní (tradiční) typy médií (televizi, rádio, venkovní reklamu a tisk), protože každý z nich má řadu specifických výhod.

Třeba při „rozjezdu“ nové značky nám může pomoci vybudovat její znalost televize, která v podmínkách ČR dokáže během měsíce oslovit 80 až 90 % populace. Pro její vyšší vstupní náklady na ni však „nedosáhnou“ menší subjekty. Pro ty je řešením pro urychlení vybudování znalosti značky venkovní reklama. Ta zasáhne během několika týdnů u standardních kampaní obvykle více než 50 % populace, a vstupní náklady na ní můžeme „ukočírovat“ třeba díky regionálnímu zaměření se na velká města nad 100.000 obyvatel, nebo podobně, podle cílů naší kampaně a podle příslušné cílové skupiny.

Obě uvedená média, televize a venkovní reklama samozřejmě nabízejí i další benefity, jako je třeba podpora prodejů, nebo navýšená návštěva webových stránek.

Podobně by se dalo pokračovat s přednostmi reklamy na rádiích nebo v tisku, ale o tom až v některém z dalších TIPŮ.

Příklady:

Se start-upem BYZNYSNAPRODEJ.CZ, který nabízí k prodeji různé podnikatelské subjekty od restaurací, přes e-shopy až po továrny, jsme v říjnu letošního roku realizovali jako doplněk již probíhající on-line komunikace nízkonákladovou billboardovou kampaň v Praze. Již po 14 dnech, kdy obvykle kulminuje zásah takovéto kampaně, ukazovala čísla, že spojení těchto dvou typů médií přineslo nárůst návštěvnosti portálu o + 30 % vůči předchozímu období!

 

Na fotografii jsme spolu s manažerem start-upu BYZNYSNAPRODEJ.CZ Robinem Nemajerem a obchodním ředitelem euroAWK Alešem Jeřábkem při křtu první kampaně tohoto portálu v oblasti venkovní reklamy.

PETR MAJERIK
media coach