Blog

Jak efektivně na mediální kampaň? REKAPITULACE TIPŮ č. 21 až 30

27. 12. 2023, 8:00

Na nákup médií obvykle směřuje největší část marketingových rozpočtů reklamních zadavatelů. Kromě optimalizace zásahu a frekvence u naší cílové skupiny nám jde i o dosažení co nejlepšího poměru ceny a výkonu. K tomu nám kromě precizní strategie mohou pomoci i chytré nápady. Někdy i drobnost dokáže přinést přidanou hodnotu navíc v řádu mnoha procent.

Dnes si zrekapitulujeme třetí desítku TIPŮ z cyklu „Jak efektivně na mediální kampaň“:

21) Jednou z cest, jak se dostat s naším reklamním sdělením do míst bez standardních formátů venkovní reklamy je VYUŽITÍ MOBILNÍCH NOSIČŮ. Příklad: Mobilní nosiče se využívají zejména v rámci politického marketingu při VOLEBNÍCH KAMPANÍCH a v komerční sféře třeba při OTEVÍRÁNÍ NOVÉ PRODEJNY v centru města.

22) Pokud maximalizujeme AFINITU (vhodnost prostředí), snižujeme ZÁSAH cílové skupinyPříklad: Nejvíc afinitní prostředí je obvykle konzumováno menší skupinou lidí. Jedná se tedy o méně konzumované rádiové a televizní reklamní bloky nebo tiskové tituly. Ideální je tedy ZÁSAH a AFINITU VYVAŽOVAT.

23) Ani u OFFLINE kampaní nezapomeňte na VLASTNÍ („owned“) MÉDIA, kde naplatíme za jejich využití. Příklad: Za VLASTNÍ MÉDIA můžeme u OFFLINE kampaní kromě POLEPŮ FIREMNÍCH AUT považovat FIREMNÍ ČASOPISY, VÝROBNÍ A SKLADOVÉ PROSTORY a samozřejmě i MÍSTA PRODEJE, kam všude také můžeme umístit naši reklamu.

24) REKLAMNÍ PLOCHY „přes rohPříklad: Forma sdělení maximálně využívá specifický prvek venkovní reklamy - dispozici „PŘES ROH“ budovy.

25) TENDRY VYHRÁVAJÍ TÝMY TVOŘENÉ RŮZNÝMI OSOBNOSTNÍMI TYPYPříklad: Důležitou prezentaci by měl „nastartovat“ EXTRAVERT.

26) Při volbě nejvhodnějších médií vycházíme z kritérií pro jejich optimální výběr. Příklad: Posuzujeme parametry jako rychlost a šíře ZÁSAHU cílové skupiny, přesnost CÍLENÍ, ZAPAMATOVATELNOST reklamy, vliv na IMIDŽ, NÁKLADY, VĚROHODNOST, možnost REGIONÁLNÍHO CÍLENÍ atd.

27) I práce „ZADARMO“ se může ukázat jako dobrá investice, protože obdarovaný se nám možná bude chtít odvděčitPříklad: Vypracování ANALÝZY aktivit konkurence pro potenciálního klienta bez nároku na ODMĚNU může na základě PRINCIPU RECIPROCITY pomoci k navázání budoucí spolupráce.

28) ATYPICKOU DISPOZICI v oblasti venkovní reklamy UMOCNĚTE ŘEŠENÍM NA MÍRU. Příklad: Třeba motiv reklamní plachty se dvěma NEZAKRYTÝMI OKNY může využít ke vtipné komunikaci výrobce oken nebo čistících prostředků na okna.

29) Pečlivý výběr UMÍSTĚNÍ TISKOVÉ INZERCE umocní její EFEKT. Příklad: Může se jednat třeba o umístění inzerce naproti KŘÍŽOVCE, SUDOKU, RÉBUSU, TESTU, OMALOVÁNKÁM nebo BLUDIŠTI.

30) Nezapomínejte, že PRO VYUŽITÍ VLAJEK a STÁTNÍCH SYMBOLŮ v reklamě PLATÍ SPECIFICKÁ PRAVIDLA. Příklad: Zejména u volebních kampaní v oblasti venkovní reklamy bývá často na VLAJCE ČR umístěn nápis, což je nepřípustné.

Na prvních třech místech v počtu zhlédnutí se umístily příspěvky:

  1. TIP č. 22: U AFINITY netlačte na pilu
  2. TIP č. 24: POINTA hned ZA ROHEM
  3. TIP č. 28: ATYPICKOU DISPOZICI umocněte ŘEŠENÍM NA MÍRU

POKUD JSTE DOČETLI AŽ SEM A BAVÍ VÁS MÉ PŘÍSPĚVKY Z OBLASTI PLÁNOVÁNÍ MÉDIÍ, MŮŽETE MĚ POZVAT NA KÁVU, ABYCH PŘI JEJICH VYMÝŠLENÍ A PSANÍ NEUSNUL:):

Petr Majerik is Blog o PLÁNOVÁNÍ MÉDIÍ (buymeacoffee.com)

Foto: Petr Majerik; vizuál AnFas

PETR MAJERIK
media coach