Blog

Jak efektivně na mediální kampaň? REKAPITULACE TIPŮ č. 11 až 20

1. 8. 2023, 8:00

Na nákup médií obvykle směřuje největší část marketingových rozpočtů reklamních zadavatelů. Kromě optimalizace zásahu a frekvence u naší cílové skupiny nám jde i o dosažení co nejlepšího poměru ceny a výkonu. K tomu nám kromě precizní strategie mohou pomoci i chytré nápady. Někdy i drobnost dokáže přinést přidanou hodnotu navíc v řádu mnoha procent.

Dnes si zrekapitulujeme druhých 10 TIPŮ z cyklu „Jak efektivně na mediální kampaň“:

11) V oblasti venkovní reklamy můžete PŘELEPEM plochy oživit pozornost publika. Příklad: Zásah cílové skupiny roste u měsíčních billboardových kampaní zejména během prvních dvou týdnů, a naopak vnímání stejného motivu postupně upadá. Přelep ho restartuje.

12) Nezapomínejte na KVALITATIVNÍ PARAMETRY kampaní. Příklad: Důraz na první pozice v reklamním bloku uprostřed pořadů nebo po nich, případně na poslední pozice před atraktivními pořady.

13) Zákazník si zaslouží PRAVDIVÉ informace. Příklad: Uvádění skutečných vzdáleností do míst prodeje na navigačních tabulích.

14) Pamatujte na CHYTRÉ CÍLENÍ na cílovou skupinu. Jde o místa, kde se přirozeně vyskytuje a cítí se tam dobře. Příklad: Plochy venkovní reklamy s DOPRAVNÍ TEMATIKOU na občerstveních pro cyklisty.

15) Při nižším rozpočtu, než má konkurence, hledejte cesty, jak chytře navýšit SoS (Share of Spend). Příklad: Využití menších, a tedy i levnějších formátů, než jaké má konkurent – kratší spot, menší inzerát apod.

16) Zkuste někdy využít OZRO - organické začlenění reklamy do okolí. Příklad: Může se jednat třeba o billboard s reklamou na mléko, kdy motiv s pasoucí se kravičkou umístíme na místa, mající v pozadí louku.

17) Pro pracovníka agentur je důležité POZNAT ZÁZEMÍ KLIENTA a pokud je to jen trochu možné, na vlastní kůži si vyzkoušet i  vykonávané typy nejrůznějších činností. Příklad: Dny Ray Kroca, pořádané pro agentury společností McDonald´s.

18) Inzerenti spoléhající se pouze na online komunikaci by se neměli bát EXPERIMENTOVAT a otestovat i ostatní (tradiční) typy médií (televizi, rádio, venkovní reklamu a tisk), protože každý z nich má řadu specifických výhod. Příklad: Třeba při „rozjezdu“ nové značky nám může pomoci vybudovat její znalost televize, která v podmínkách ČR dokáže během měsíce oslovit 80 až 90 % populace. 

19) Generovat nové nápady nejen v oblasti plánování médií nám může pomoci změna prostředí. Příklad“ „WALK THE TALK“ – pracovní schůzka mimo kancelář v přírodě spojená s pěší túrou.

20) U nízkorozpočtových kampaní můžeme klást větší důraz na méně sledované TV stanice i denní pásma. Příklad: Reklamní bloky s vykazovanou „nulovou“ sledovaností obvykle někdo vidí, ale zadavatel za něj neplatí.

Na prvních třech místech v počtu zhlédnutí se umístily příspěvky:

  1. TIP č. 17: V kůži KLIENTA
  2. TIP č. 18: Experimentujte s různými mediatypy
  3. TIP č. 16: OZRO – Organické začlenění reklamy do okolí

 

POKUD JSTE DOČETLI AŽ SEM A BAVÍ VÁS TIPY NA EFEKTIVNÍ MEDIÁLNÍ KAMPANĚ, MŮŽETE MĚ POZVAT NA KÁVU, ABYCH PŘI JEJICH VYMÝŠLENÍ A PSANÍ NEUSNUL:):

Petr Majerik is Blog o PLÁNOVÁNÍ MÉDIÍ (buymeacoffee.com)

 Foto: Petr Majerik; vizuál AnFas

PETR MAJERIK
media coach