Blog

Kamil Čermák a energetika v dobách koronaviru

27. 4. 2020, 9:00

Požádal jsem přední odborníky z jednotlivých oblastí  byznysu a marketingových komunikací, aby se s námi podělili o své názory na současnou turbulentní situaci.
V osmnáctém pokračování odpovídá Kamil Čermák, předseda představenstva a CEO ČEZ ESCO.

1) Jakým způsobem ovlivnila aktuální situace segment energetiky?

 

V segmentu "nové" decentrální energetiky cítíme samozřejmě největší rizika spojená s ochlazením ekonomiky, a tedy upozaděním investičních projektů ve firmách i veřejné správě. Na druhou stranu - a to říkám za celý sektor energetických služeb - právě naše projekty mohou být právě těmi prorůstovými nástroji, které pomohou startovat českou ekonomiku, zejména ty její segmenty, které investičně krvácí kvůli koronaviru. Například nemocnice, které musely investovat masivně v období korona-krize, mohou nyní využít EPC projektů a provést nutné rekonstrukce bez nutnosti kapitálových investic. A stejně tak města, obce i kraje, které nesly hlavní břímě boje s pandemií a potřebují být soběstačné a optimalizovat své náklady - i v oblasti energetiky. 

 

2) Ovlivňují uvedené změny nějakým způsobem váš přístup k obchodu a marketingu na nejbližší období?

 

V rámci krizového období a karantény jsme museli optimalizovat naše kontakty s klienty a masivně využívat digitální komunikace, protože její potřeba a "hustota" byla mnohem vyšší a intenzivnější.  A právě tyhle nástroje bychom nyní rádi zabudovali pevně do naší organizace, stejně jako další "lessons learned" v oblasti zákaznických vztahů, vnější i vnitřní komunikace. 

 

3) Jakým způsobem jste musel vy osobně změnit způsob komunikace a fungování ve vztahu k vašim kolegům a obchodním partnerům?

 

Pro nás, kteří pracujeme v oblasti služeb a zákaznických vztahů a jsme navíc extroverti, nebylo období karantény snadné, profesně ani lidsky. Nevyužil jsem možnosti home-officu a snažili jsme se s kolegy z boardu naopak intenzivně komunikovat s klienty i s našimi zaměstnanci. Myslím, že zůstat na "kapitánském můstku" bylo důležitým signálem i pro stovky našich kolegů, kteří nemohli přerušit práci - třeba právě na zmíněných projektech v nemocnicích, kde bylo potřeba zajistit energetickou bezpečnost. 

 

4) ČEZ ESCO je také představitelem "zelené" energetiky, nebude právě tato část nyní vytlačena potřebou investic do jiných oblastí postižených pandemií?

 

Ano, to riziko tu krátkodobě jistě je, ale střednědobě jsem optimista. Nejde o žádnou ideologii, my v našem oboru cítíme reálnou poptávku po efektivních a "zelených" řešeních u firem i obcí a měst. Kombinace obnovitelných zdrojů, akumulace energie a úsporných programů bude, věřím, naopak pevnou součástí přemýšlení a poptávky více komerčních firem i subjektů veřejné správy i samosprávy. Udržitelnost a bezpečnost bude hrát mnohem větší roli než v době "před-koronavirové".

PETR MAJERIK
media coach