Blog

Jak efektivně na mediální kampaň? Tip č. 11: PŘELEPEM proti PROVOZNÍ SLEPOTĚ

14. 6. 2022, 6:00

Na nákup médií obvykle směřuje největší část marketingových rozpočtů reklamních zadavatelů. Kromě optimalizace zásahu a frekvence u naší cílové skupiny nám jde i o dosažení co nejlepšího poměru ceny a výkonu. K tomu nám kromě precizní strategie mohou pomoci i chytré nápady. Někdy i drobnost dokáže přinést přidanou hodnotu navíc v řádu mnoha procent.

V ČR se na rozdíl od mnoha zahraničních trhů stále prodává řada tradičních nosičů z oblasti venkovní reklamy na období celého jednoho měsíce. Jedná se zejména o billboardy a bigboardy. Z mediálních výzkumů ale vyplývá, že největší nárůst zásahu (Net Reach) cílové skupiny se odehrává prvních 14 dní kampaně a pak už roste jen mírně.

Zejména lidé, kteří mají náš billboard nebo bigboard na své pravidelné trase do práce a podobně, už jej zkrátka za ty první dva týdny několikrát viděli a jejich počet je samozřejmě omezený.

A s rostoucím počtem zhlédnutí stejného motivu může samozřejmě narůstat i „provozní slepota“, kdy tentýž motiv už téměř nevnímáme.

U měsíčních kampaní v oblasti venkovní reklamy tedy stojí za úvahu přelep našich ploch po prvních dvou týdnech novým motivem. Sice to zvýší náklady, ale protože se jedná o řády stokorun za přelep jednoho nosiče, může být oživení kampaně touto formou ve vybraných případech velmi smysluplné.

Kompletní přelep plakátu může rozvíjet příběh, využít nové barvy, dává samozřejmě smysl i pro „teaser“. Přelepka na stávající motiv může komunikovat akční nabídku. Třeba velmi vtipný billboard na přiložené fotografii jsem kdysi viděl na trase Šumperk – Praha, ale bohužel jsem ho při jízdě autem nestihl vyfotit. Naštěstí tam stále byl i po roce, a to už jsem byl na focení připraven. Přestože svým humorem dozajista upoutá pozornost (doufám jen, že se v tomto případě nejednalo o humor „nechtěný“…), pro pravidelně projíždějící se za tak dlouhou dobu už ale mohl stát „neviditelným“.  A proto by jeho měsíční nebo alespoň kvartální přelep s postupným přidáváním jednotlivých sdělení (narozeniny – svatby – rozvody - pohřby) mohl stát za úvahu.

Foto: Petr Majerik

PETR MAJERIK
media coach