Blog

Dalších 10 odborníků nám prozradilo, co nás po karanténě velmi pravděpodobně čeká v byznyse a marketingu - část II

18. 5. 2020, 9:00

V uplynulých týdnech jsem požádal dvacet předních odborníků z různých oblastí  byznysu a marketingových komunikací, aby se s námi podělili o své názory na současnou turbulentní situaci.
Pojďme si shrnout hlavní myšlenky druhé desítky respondentů této série.

Ne každá firma má takové štěstí, jako moje oblíbené železářství V. J. Rousek na náměstí Bratří Synků, aby během koronavirové krize mohlo poměrně snadno provést hypotetický rebranding na:  Výdej Jednorázových Roušek:).

Všechny ostatní subjekty tak mohou načerpat inspiraci alespoň od zkušených manažerů v následujícím textu.

 

1) Dostupnost reklamního prostoru v TV pohledem Michala Šedy, Research Directora ve společnosti Publicis Groupe:

„K TV obrazovkám se vrátily i cílové skupiny, u kterých dlouhodobě docházelo k poklesu sledovanosti televize. Typickým příkladem je cílová skupina ve věku 15-24 let, která v roce 2019 trávila u televize v období 11. až 13. týdne v průměru 60 minut denně, ale v letošním roce ve stejném období narostla průměrná denní sledovanost o 49% (na 1 hodinu a 29 minut)."

„Klienti se na podzim možná budou prát o pozornost diváků s výrazně vyšším počtem konkurenčních komerčních sdělení."

„Další zajímavou alternativou je posílení komunikace v letním období, kdy vzhledem k plánovanému uzavření hranic budou lidé letošní dovolenou trávit v ČR a tím pádem můžeme i v tomto období očekávat oproti minulým rokům výrazně vyšší sledovanost, i potenciál k prodeji služby nebo produktu těmto lidem."

2) Ekonometrie očima Andrease Hofmaiera, Managing Partnera ve společnosti SAYG GMBH:

„Identifikace nejúčinnějších nástrojů marketingové komunikace je nyní ještě důležitější, než kdykoliv dříve."

„V krizové situaci, které nyní čelíme, není prostor pro chyby."

„Potřeba robustních marketingových analýz se bude do budoucna ještě navyšovat."

3) Placené televize podle Eriky Luzsicza, MD ve společnosti AXOCOM:

„Placené televizi se v současné chvíli daří a její sledovanost výrazně vzrostla."

„Mediální domy podporují různé aktivity operátorů například tím, že zpřístupňují širší nabídku kanálů i těm divákům, kteří nebyli původními předplatiteli (buď formou "open window", nebo nabízí takzvané "new channel preview" pro dočasné zpřístupnění nových kanálů)."

„Smutným vedlejším efektem je bohužel i skokový nárůst pirátství. To je podpořeno zejména tím, že celoplošné televize omezují vlastní tvorbu a uchylují se k reprízám. Aktuální zájem o nelegální obsah poskočil v březnu proti předešlému období zhruba o 165 %."

4) Výuka na VŠ z pohledu Ondřeje Štěpánka, jednatele VŠKK:

“Hned v prvních dnech od uzavření škol se do on-line výuky zapojila většina našich pedagogů."

“Úspěšně jsme také uskutečnili v původně plánovaném termínu on-line přijímací pohovory, o které byl k naší radosti velký zájem."

“Naše školní agentura Kreativní kancl pozměnila obsah i formu komunikace tak, aby pružně reagovala na vzniklou situaci. Většinu rozpočtu jsme momentálně přesunuli na internet, protože aktivity naší cílové skupiny zde v těchto dnech výrazně rostou."

5) Reklamní texty a Tomáš Roreček, Ideamaker & Copywriter, lektor na VŠKK:

„Dřív mezi mými zákazníky převažovaly komunikační a digitální agentury, ale postupně se to daleko víc překlápí směrem k přímým klientům."

„Ti, kteří mají dobré reference a kvalitně zpracované case studies, by mohli pocítit spíše zvýšenou poptávku."

„Především jsem si ještě lépe uvědomil, jak obrovskou výhodu mají profese, které jsou založené na kreativitě. Jejich přidaná hodnota v krizích spíše roste."

6) Stavebnictví pohledem Tomáše Rosáka, GŘ Saint Gobain pro ČR a východní Evropu:

„Zcela jistě ale dojde ke změně priorit u mnoha rodin – spotřební chování se změní i díky přetrvávajícím omezením, stejně tak jako nákupní zvyky."

„Je evidentní, že e-shopy skokově narostou a zavedou se jako standardní prodejní kanál i do oblastí, kde dříve byly jen okrajově."

„Pevně věřím, že do údržby a rekonstrukcí budou lidé stále investovat a tato oblast bude dál motorem stavební výroby."

7) Účetnictví očima Jany Jáčové, majitelky UOL Účetnictví:

„Dopady koronavirové krize teprve přijdou za cca 2-3 měsíce."

„Já pořád biju na poplach, nespoléhejte se na stát, je to jen částečná kompenzace, snižujte stavy lidí, zaměřte se na obchody pro další období, na rozvoj firmy."

„Přesunuli jsme naší komunikaci od onlinu, rozjeli na FB poradnu k aktuální situaci, a během měsíce nabrali skoro pět tisíc nových fanoušků. Zároveň jsme spustili bezplatnou daňovou účetní poradnu na poradna.uol.cz a překvapilo mně, kolik dotazů dostáváme."

8) Energetika podle Kamila Čermáka, předsedy představenstva a CEO ČEZ ESCO:

„Právě naše projekty mohou být právě těmi prorůstovými nástroji, které pomohou startovat českou ekonomiku, zejména ty její segmenty, které investičně krvácí kvůli koronaviru."

„V rámci krizového období a karantény jsme museli optimalizovat naše kontakty s klienty a masivně využívat digitální komunikace, protože její potřeba a "hustota" byla mnohem vyšší a intenzivnější."

„Kombinace obnovitelných zdrojů, akumulace energie a úsporných programů bude, věřím, naopak pevnou částí přemýšlení a poptávky více komerčních firem i subjektů veřejné správy i samosprávy. Udržitelnost a bezpečnost bude hrát mnohem větší roli než v době předkoronavirové."

9) Influencer marketing z pohledu Jiřího Lelka, New Business Development Managera, Lafluence:

„V posledních dvou týdnech vnímáme obrat a optimismus u většiny našich zadavatelů, nové plány jsou již téměř hotové, nebo se finišují. Postupné uvolňování a návrat do normálu k této situaci jen přispívají."

„Změny mediálních plánů a přesuny mediálních investic vnímáme převážně jako šanci a příležitost, jak etablovat influencer marketing do mediálního mixu i u méně zkušených zadavatelů."

„Je jasné, že současná situace jen urychlí přechod, ale i poptávku celé společnosti na on-line / remote styl fungování."

10) Josef Havelka, TFO v Contagious Praha, a komunikace značek: 

„Dopady budou drastické. Stačí se podívat na vývoj cen akcií velkých komunikačních holdingů. Od počátku krize spadly o 35-40 %."

„Rozlousknout, co bude s mým byznysem dít ve středním či dlouhodobém časovém horizontu je totiž v současné chvíli skoro nemožné."

„A opatrně s “povzbuzováním”. Ne vždy se totiž podaří trefit ten správný tón a řada těch “společně to zvládneme” oznámení zní, alespoň pro mne osobně, už tak trochu jako výhružka."

 

Pokud jste některý z kompletních rozhovorů zmeškali, a zajímají vás jeho veškeré podrobnosti, najdete jej na tomto blogu.

 

Otázky kladl a foto pořídil: Petr Majerik

PETR MAJERIK
media coach